Succesvol ondernemen met personeel

Mensen blijven gedoe. Een opmerking die ik vaak terug hoor van ondernemers. En het klopt. Naarmate je bedrijf groeit, neemt ook de complexiteit toe. De moeilijkste beslissingen bij de groei van een bedrijf hebben betrekking op mensen en hun veranderende rol in het bedrijf.


Ondernemers die werken zonder agenda m.b.t. personeel, blijven vaak bezig met brandjes blussen. Brandjes blussen is emotioneel belastend. Net als personeelsgedoe. Dat vreet energie en dat kost je focus. Het leidt je af van datgene waar je als ondernemer mee zou moeten bezig zijn: je strategie, de operatie en de omzet en cashflow van je bedrijf.


Brandjes blussen is emotioneel belastend. Net als personeelsgedoe.

Dit kun je voorkomen, of, als je je al op dat punt bevindt, overwinnen.


Met "Mensen" als vast speerpunt op de ondernemersagenda, naast zaken als financiën, sales, operations en productie, zorg je voor regie. Daarbij is mijn de visie dat de basis voor een gezonde bedrijfsvoering begint met focus op zowel ‘business’ (presteren & verbeteren) als op ‘human capital’ (talent, passie& betrokkenheid). Ik geloof dat je alleen dan succesvol kunt ondernemen met personeel.


Mijn visie is het resultaat van 20 jaar ervaring met mensen in organisaties en kennis van HRM, ondernemen en management. Dit, aangevuld met literatuur over diverse thema’s, heeft geleid tot de Human Business Care methode: een hulpmiddel bij het begeleiden van MKB ondernemers (tot zo’n 50 – 60 medewerkers) bij het succesvol ondernemen met personeel en het waarmaken van hun groeiambities.

Human Business Care methode

Ondernemen doe je in principe al wanneer je een eenmanszaak hebt die levensvatbaar is: als je een goede omzet en dito winst draait en je jezelf een salaris kunt betalen. In je eentje kom je zeker een heel eind. En voor bepaalde solopreneurs is dat het ultieme. Zij hebben niet de wens te groeien, maar vinden het heerlijk in hun eentje hun ding te doen en een goede boterham te verdienen.


Heb je een andere droom voor je bedrijf en wil je groeien met personeel? Dan krijg je met andere uitdagingen te maken dan in je eentje. Ook krijg je een andere verantwoordelijkheid te dragen. Ondernemers zetten vaak de stap naar personeel omdat ze het werk in hun eentje niet (meer) aankunnen. Dat kan diverse redenen hebben. Hoe dan ook betekent de stap naar personeel ook een stap naar stevige vaste kosten en een flinke omzet.


Werken met personeel is nooit makkelijk. Toch hoeft het lang niet zo ingewikkeld te zijn als veel ondernemers dit ervaren. Ten slotte wordt personeel niet voor niets het belangrijkste kapitaal van een bedrijf genoemd. En met de HBC methode zal een ondernemer dit ook op die manier kunnen ervaren.


Werken met personeel is nooit makkelijk. Toch hoeft het niet zo ingewikkeld te zijn als je denkt.

It al starts with a plan…

Om problemen met personeel voor te zijn of op te lossen, wordt vaak gestart met het optuigen van HRM/ personeelszaken. Dit door een personeelsfunctionaris of HR adviseur aan te nemen of in te huren. Vervolgens wordt dan gestart met het maken van functiebeschrijvingen. Doorgaans gevolgd door het invoeren van functionerings- en beoordelingsgesprekken, of misschien zelfs persoonlijke ontwikkelingsplannen (pop). Hij of zij start met het verbeteren van de werving en selectie en kijkt met een kritische blik naar het ziekteverzuim. Ook wordt het management onder de loep genomen en het werkoverleg geëvalueerd. Alles voor de juiste man/ vrouw op de juiste plek.


Al deze zaken kunnen prima (preventief) worden ingezet in bedrijven om het ondernemen met personeel meer succesvol en eenvoudiger te maken. Toch blijken deze HR oplossingen voor de korte termijn wel te werken, maar voor de langere termijn onvoldoende resultaat op te leveren.


Eigenlijk mopperen ondernemers en hun middle management eerder over de hoeveelheid tijd die ze met HR zaken bezig zijn. Of over de ‘speeltjes van HR’. Tegelijkertijd hoor ik HR professionals mopperen over managers die er niets van snappen, de ondernemers die met de botte bijl willen hakken in plaats van met hun personeel te praten, of over het feit dat er niets met hun ideeën wordt gedaan. Zelfs niet als daar door de ondernemer of het management om gevraagd is. En nog steeds blijkt vervolgens dat er onnodig problemen zijn in de organisatie. Er worden te vaak dezelfde fouten gemaakt, leveringstijden worden meer structureel dan sporadisch overschreden, mensen melden zich vaak ziek en blijven nooit lang. Of blijven wel, maar nemen geen initiatief en lijken niet (meer) zelf te kunnen nadenken.


Bij al dit soort situaties. En andere vergelijkbare problemen in de operatie, lossen HR-tools niets op. Niet zonder dat de basis binnen het bedrijf goed op orde is. Het gaat dus niet om de juiste mensen op de juiste plek. Het gaat niet om HR tools als oplossing.


Het gaat om de juiste mensen die de juiste dingen doen op de juiste manier. Wat dit juiste is, is per bedrijf verschillend. Het is afhankelijk van de missie, ambities, kernwaarden en kerncompetenties van het bedrijf.

Dit samen is het basismodel van de methode (zie afbeelding).


Samenvattend

Zoals hiervoor beschreven begint een gezonde bedrijfsvoering met focus op zowel ‘business’ (presteren & verbeteren) als op ‘human capital’ (talent, passie & betrokkenheid). Dit biedt de basis voor succesvol ondernemen met personeel.


Met de Missie, Ambities, Kernwaarden en Kerncompetenties als strategisch uitgangspunt wordt vervolgens een praktisch actieplan gemaakt waarin wordt uiteengezet wat er nodig is om de missie en ambities te realiseren. Deze ‘benodigdheden’ betreffen de juiste mensen, de juiste dingen en de juiste uitvoering voor dit specifieke bedrijf. Daarbij wordt rekening gehouden met de kernwaarden en kerncompetenties als belangrijke handvaten en richting gevers.


Dit noemen we een integrale benadering: op basis van de organisatiemissie en -doelstellingen en rekening houdend met omgevingsfactoren worden de benodigde en bedrijfsspecifieke processen en hr tools bepaald. Door deze integrale benadering door te voeren vanuit het HBC model, houden we voortdurend rekening met het neerzetten van een gezonde bedrijfsvoering. Uiteindelijk kan dan, zodra alles in de basis op orde is, toekomstbestendige groei gerealiseerd worden.


Interessant? Ik kom altijd graag langs om te praten over jouw bedrijf en de uitdagingen waar je mee te maken hebt.


Elise Pikaart, Human Business Care

13 september 2020


Human Business Care zorgt dat jij jouw ambities voor je bedrijf kunt realiseren.


Heb je vragen over dit artikel of wil je meer weten? Ga naar www.elisepikaart.nl

Of plan een vrijblijvende intake en ontdek wat ik voor jou kan betekenen.Vragen? Stel ze tijdens de gratis intake.

©2020 Elise Pikaart, Human Business Care. 

Kennismaken?
Ik kom graag langs. 

Elise Pikaart

Human Business Care

support@elisepikaart.nl

Tel: 06 19 45 25 76

Urmond, Limburg

KvK 67581048

BTW NL001834543B41

NL16 KNAB 0259252778

  • White LinkedIn Icon
bedrijfspagina
  • White LinkedIn Icon
persoonlijk profiel