Bouwen 2000 - 2020

20 jaar is een flinke tijd om je ontwikkelen in een vakgebied. Toen ik startte (als HR Medewerker bij Boels Verhuur) was ik groener dan gras en amper 20 jaar oud. In de dynamische en unieke wereld van Boels maakte ik voor het eerst kennis met personeelszaken. Ik besloot dat ik me in dit vak verder wilde ontwikkelen en ging terug naar het HBO. Naast de groei van mijn boekenwijsheid, groeide ook mijn werkervaring. Na bijna 8 jaar Boels vertrok ik om andere bedrijven en sectoren te leren kennen. ​


Bij Boels leerde ik het belang van goede bedrijfsresultaten en presteren. Wat ik mistte was (destijds) een strategische visie op de mens in de organisatie. In mijn volgende ervaringen, zowel toen ik in loondienst werkte als later als zelfstandige, kwam ik erachter dat het vaker niet zo is dan wel dat aan beiden - resultaten en presteren plus de strategische visie op de mens - voldoende aandacht wordt besteed. Toch ben ik het ook meerdere keren wel tegen gekomen. Wat me opviel de afgelopen jaren is dat de meest succesvolle bedrijven enerzijds werken vanuit een visie, missie en een plan. En anderzijds hun menselijk kapitaal op waarde schatten en daar als goed werkgever zorg voor dragen. Bovendien was er dan over het algemeen duidelijk waar de organisatie voor staat en wat wordt nagestreefd qua doelen. En dan niet alleen de doelen voor het bedrijf, maar ook per afdeling en zelfs per medewerker. Opvallend was ook de aanwezigheid van een slimme ondernemer aan het roer. En dan bedoel ik niet perse slim in de vorm van intelligent, maar slim als in het maken van slimme keuzes. Bijvoorbeeld door de dagelijkse operationele leiding uit handen te geven als hij of zij daar niet sterk in was. Of door specialisten in te schakelen bij bepaalde vraagstukken. 

Opvallend was de aanwezigheid van een slimme ondernemer aan het roer.

Ik heb het nu dus over MKB bedrijven, meestal tot zo'n 150 medewerkers. Dus niet de multinationals, de grote zorginstellingen of de corporate managers. Nee, de slimme MKB ondernemer.

Dat vind ik inspirerend! En meer nog, ik merkte dat deze strategische aanpak heel goed bij mij past. Juist het ontbreken van 1. of de resultaatgerichte benadering voor de bedrijfsvoering of 2. de puur operationele manier waarop HR functioneerde in de organisaties of bedrijven waar ik werkte, was voor mij vaak een uitdaging. Dit vooral omdat ik zowel resultaatgericht ben (beetje opvoeding bij Boels, aangevuld met persoonlijkheid), maar daarbij juist ook het belang zie van een mensgerichte, talentgerichte benadering.


Na zoveel jaren HR-werk merkte ik steeds meer dat ik er niet (meer) blij van wordt om me met HR 'vanuit het boekje' bezig te houden. Ik pas niet in het plaatje van de traditionele P&O'er die vooral het management volgt.


Herhaaldelijk vond ik mezelf op de verkeerde stoel met de verkeerde pet op. 

Bovendien geloof ik er niet in dat de HR oplossingen die je binnen een bedrijf kunt toepassen, altijd in ieder bedrijf van meerwaarde zijn. Het zijn en blijven hulpmiddelen om bepaalde doelen mee te kunnen realiseren. En die moeten passen bij de doelstellingen die je wilt bereiken. Wel geloof ik dat het belangrijk is om je medewerkers op een dusdanige manier te faciliteren zodat ze echt van toegevoegde waarde zijn en je hen vanuit hun uniekheid en individuele talenten tot hun recht kunt laten komen. 

Uiteindelijk hebben mijn ervaringen geleid tot waar ik nu sta; Bouwend aan Human Business Care, werkend vanuit mijn visie op succesvol ondernemen met personeel. En wat nog mooier is? In literatuur over de bedrijfskundige benadering van HRM en over ondernemen, wordt mijn visie bevestigd. 


Wil je kennis maken? Ik kom altijd graag langs om te praten over jouw bedrijf en de uitdagingen waar je mee te maken hebt.


Elise Pikaart, Human Business Care

26 juli 2020


Human Business Care zorgt dat jij jouw ambities voor je bedrijf kunt realiseren.


Heb je vragen over dit artikel of wil je meer weten? Ga naar www.elisepikaart.nl

Of plan een vrijblijvende intake en ontdek wat ik voor jou kan betekenen.15 keer bekeken

Vragen? Stel ze tijdens de gratis intake.

©2020 Elise Pikaart, Human Business Care. 

Kennismaken?
Ik kom graag langs. 

Elise Pikaart

Human Business Care

support@elisepikaart.nl

Tel: 06 19 45 25 76

Urmond, Limburg

KvK 67581048

BTW NL001834543B41

NL16 KNAB 0259252778

  • White LinkedIn Icon
bedrijfspagina
  • White LinkedIn Icon
persoonlijk profiel