Personeelszaken? Dat deed hij er nog wel "even" bij...

Veel ondernemers in het MKB ervaren personeelszaken als tijdrovend gedoe. Toch zie je dat bij bedrijven tot ongeveer 50 medewerkers (en vaak ook nog bij grotere bedrijven) dit er wel 'even' bij gedaan wordt. Door een secretaresse of de financieel medewerker. Of zelfs door de Directeur/ eigenaar zelf. Best vreemd eigenlijk. Zeker als je bedenkt dat ze de tijd die ze met personeelszaken bezig zijn, niet kunnen besteden aan zaken waar ze wel de kennis of expertise van hebben. Of zaken die omzet kunnen binnen brengen.


Het regelen van je papierwerk en de juridische zaken is lang niet voldoende om je menselijk kapitaal echt verschil te laten maken voor je bedrijf.

Misschien is personeelszaken wel een wat ondergewaardeerd vak. Of onbegrepen. Want al hoor je aan alle kanten dat mensen het belangrijkste kapitaal zijn in je bedrijf, hoe je dit kapitaal laat groeien, daar hoor je minder over. Zeker als het gaat om het klein MKB.


Veel van de ondernemers met wie ik de afgelopen jaren heb gewerkt, deden ook zelf hun personeelszaken. Of lieten dit door een administratief medewerker afhandelen. Natuurlijk heb je niet iedere dag te maken met lastige vragen rondom personeel. En een deel van alle personeelszaken heeft met papierwerk te maken en administratie.


Toch is dat lang niet voldoende om je menselijk kapitaal echt verschil te laten maken voor je bedrijf.


Talent voor je laten werken

Natuurlijk kun je ervoor kiezen de praktische zaken zoals arbeidsovereenkomst, verlofregistraties etc. via je boekhouder of administratief medewerker of via je secretaresse te laten regelen. Succesvol ondernemen met personeel gaat echter verder.


Dan zorg je er ook voor dat je zicht krijgt op welk talent je nodig hebt in je bedrijf om je doelen te bereiken. Je kijkt bovendien naar wat je daadwerkelijk in huis hebt en hoe je dit kunt inzetten. En als blijkt dat er nog iets ontbreekt, kun je ervoor zorgen dat je dit talent aanvult. Ontdekken en inzetten van en investeren in het talent van jouw medewerkers zal zich vervolgens lonen door betere kwaliteit, efficiënter samenwerken, logischer werkprocessen, meer omzet en betere resultaten.


Ik realiseer me dat dit voor mij als Personeel & Organisatie deskundige vanzelfsprekend is. Voor jou als ondernemer is dat wellicht minder het geval. En voor je office manager, boekhouder of secretaresse nog minder.


Misschien klinkt het je wel logisch in de oren. Dat hoop ik. Want een ondernemer die dit snapt, heeft al goud in handen. Je moet het wel nog gaan toepassen in de praktijk. En daar zit vaak de crux.


Tijd is de essentie

Om je menselijk kapitaal goed te kunnen inzetten, is tijd van belang. Het vraagt tijd om kritisch te kijken naar de missie en visie van je bedrijf. En naar wat je nodig hebt om je ambities en doelstellingen voor je bedrijf te realiseren. Qua kwantitatief personeelsbestand, maar ook qua kwaliteiten en talent.


Het vraagt tijd om dit om te zetten naar tools m.b.t. personeel die je helpen om talent in je bedrijf te ontdekken en in te zetten. Om de kaders neer te zetten en te implementeren. En om je menselijk kapitaal verder te ontwikkelen en de ruimte te geven te groeien.


En het vraagt tijd om complexe vraagstukken m.b.t. personeel op te lossen. Maar ook om de dagelijkse besluiten die je moet maken m.b.t. je medewerkers te nemen op een constructieve manier.


Tijd is daarom de essentie. Kennis en ervaring in mindere mate, hoewel dat zeker ook van cruciaal belang is. Maar je zou je tijd kunnen investeren in het opdoen van de kennis die je nodig hebt. En met de jaren komt vanzelf ervaring.


Dat klinkt misschien interessant. Zeker voor een ondernemer. Die graag de touwtjes zelf in handen heeft.


Toch wil ik dit graag uit je hoofd praten. Want tijd is een van de meest waardevolle dingen die je hebt. En in de 24 uur die een dag heeft, zijn er veel zaken waaraan je je tijd kunt besteden.


Daarom wil ik je uitdagen.

  1. Vraag jezelf af wat het belangrijkste is m.b.t. je bedrijf: waar wil jij je tijd aan besteden en waar komt jouw talent het beste tot zijn recht?

  2. Kijk eens kritisch naar je daginvulling: waar besteed je daadwerkelijk tijd aan? En zijn dat de zaken waar je ook echt goed in bent? Die jij zelf het beste kunt doen?

  3. Vergelijk je antwoorden eens en wees eerlijk naar jezelf.

Ben je tevreden met je vergelijking? Mooi. Dan ben je goed bezig.


Niet? Dan lijkt dit me een prima moment om iets te veranderen aan waar je jouw kostbare

tijd aan besteed.


4. Je hebt in beeld waar je jouw tijd aan besteedt en waar je je tijd aan zou willen besteden.

Vraag jezelf nu af welke acties je moet nemen om je tijd en je talent beter voor je te laten

werken. En om de talenten in je bedrijf beter voor je te laten werken.


Personeelszaken kun je er niet "even" bij doen.

Ik hoop uit jouw vergelijking dat je duidelijk is geworden hoe snel je afgeleid wordt door de waan van de dag van datgene waar je daadwerkelijk tijd aan wilt besteden. En dat je als ondernemer het beste tot je recht kunt wanneer je jouw talent kunt inzetten. En je kunt bezig houden met je core-business.


Ik ben benieuwd wat de zaken zijn waar jouw tijd ongewild voor gevraagd wordt. En hoe je jouw talent en dat van je medewerkers zou willen inzetten.


En mocht je willen weten hoe ik jou kan helpen bij de groei van je bedrijf, bij het ontdekken en inzetten van talent en bij het nemen van dagelijkse besluiten m.b.t. jouw personeel, boek dan een gratis kennismaking. Ik vertel je er graag over!
Elise Pikaart, Human Business Care

5 juli 2020

Human Business Care zorgt dat jij jouw ambities voor je bedrijf kunt realiseren.


Heb je vragen over dit artikel of wil je meer weten? Ga naar www.elisepikaart.nl

Of plan een vrijblijvende intake en ontdek wat ik voor jou kan betekenen.20 keer bekeken

Vragen? Stel ze tijdens de gratis intake.

©2020 Elise Pikaart, Human Business Care. 

Kennismaken?
Ik kom graag langs. 

Elise Pikaart

Human Business Care

support@elisepikaart.nl

Tel: 06 19 45 25 76

Urmond, Limburg

KvK 67581048

BTW NL001834543B41

NL16 KNAB 0259252778

  • White LinkedIn Icon
bedrijfspagina
  • White LinkedIn Icon
persoonlijk profiel